headerbg2.png
headerbg3.png
headerbg4.png
headerbg5.png

Nieuws van de Leefbaarheidsgroep Gemonde

Wijkagent GemondeOlofdeBekkerWEB

Olof de Bekker, wijkagent voor onder andere Gemonde, stelt zich graag aan u voor.
Hij schetst een stukje achtergrondinformatie over de opzet van de politie in de gemeente Sint-Michielsgestel en geeft aan wat wij in Gemonde van hem kunnen verwachten.
Velen hebben al kennisgemaakt of over hem gehoord, tijd voor een persoonlijke introductie!

Ik ben sinds 2011 wijkagent voor in de gemeente Sint-Michielsgestel. Dat werk deed ik tot afgelopen voorjaar samen met Maarten van Lankveld. Ieder de helft. Afgerond hadden we bijna 15.000 bewoners per wijkagent voor onze rekening. Dat was te veel.

Afgelopen jaar hebben wij onze bazen gevraagd om de pilot te mogen draaien voor het ‘nieuwe werken’ voor de Nationale Politie. Een mooie kreet maar concreet houdt het in dat we in Gestel alvast aan de slag konden met meer wijkagenten en een wijkagent-plus. Er kwamen twee wijkagenten bij en hebben we het werkgebied in vieren gedeeld. De wijkagent-plus heeft geen eigen gebied maar is een voormalige chef die nu wijkagent is en tevens netwerker voor de sociale partners.

Als wijkagenten gaan wij niet meer naar allerlei overleggen (dat doet de wijkagent-plus) maar zijn meer beschikbaar voor het echte wijkagentenwerk. De vier wijkagenten hebben de rang van brigadier en zijn ruimschoots ervaren in het politiewerk. De moderne wijkagent loopt al lang niet meer de hele dag met zijn handen op de rug door de buurt maar bewoners moeten het gaan merken dat we er vaker zijn en intensiever samenwerken. Vergeet niet dat naast de wijkagenten er nog een wijkteam van agenten, hoofdagenten, servicemedewerkers en politievrijwilligers voor het Gestelse gebied meedraait. Met dat wijkteam realiseren we de 24/7 bezetting.

Het aantal politiemensen wordt niet verder uitgebreid maar we proberen wel efficiënter te werken. Dat betekent dat we scherp zijn met het stellen van prioriteiten. Ons werk is behoorlijk onvoorspelbaar. Het is niet zo dat de wijkagent maar zit te wachten tot hij ergens op de koffie mag voor een praatje. De politiemedewerker van tegenwoordig wordt steeds allrounder en is overal inzetbaar. Het ene moment zet je een verwenteld schaap weer op zijn pootjes, het andere moment trek je mensen uit een brandende auto of ben je dagenlang niet beschikbaar door onderzoek naar drugsdealers of woninginbrekers. Het werkgebied van het politiewijkteam omvat de hele gemeente Sint-Michielsgestel. Mijn werkgebied als wijkagent omvat de helft van de bebouwde kom van Gestel (West, de Dommel is de grens), Gemonde, Halder en de bijbehorende buitengebieden.

De politie in Sint-Michielsgestel loopt dus voorop in het ‘nieuwe werken’ en we staan daarbij model voor de Nationale Politie. In ons team zijn we daarom goed uitgerust met middelen. De wijkagenten hebben een mobiele werkplek in de rugzak en aangiftes nemen we tegenwoordig gewoon aan de keukentafel op. Wij zijn daarmee in een bevoorrechte positie en ondervinden weinig last van zaken zoals een haperende reorganisatie, een afgetreden landelijke korps-chef, bezuinigingen en ander negatief nieuws over de politie.

Door minder bureaucratie en efficiënter inzetten van personeel ben ik steeds vaker in de wijken te vinden, ik twitter redelijk actief en we hebben sinds kort een druk bezochte facebook pagina. Ik heb afspraken met het beheer van De Kei dat ik daar vaker binnenloop voor contacten met bewoners van Gemonde. Ik ben onlangs aangeschoven in het overleg van de Leefbaarheidsgroep met andere vooraanstaande mensen uit Gemonde en heb daar ruimschoots de tijd gehad om uit te leggen wat een wijkagent doet en betekent voor het dorp.

Ik kom in mijn werk voor mogelijkheden en onmogelijkheden te staan maar met een beetje goede wil en inventiviteit krijgen we in ons werkgebied toch hele mooie dingen voor elkaar. Ik wil niet onbenoemd laten dat we recent hele mooie successen hebben behaald door goede samenwerking tussen politie en bewoners van Gemonde. Ik bedoel daarmee de aanhouding van twee inbrekers, het samen oplossen van diefstal van een graafmachine en een gestolen vrachtauto. Bij de brand onlangs in de monumentale boerderij aan de Boomstraat reageerde een hele groep bewoners op mijn tweet om te komen helpen. Daardoor zijn een aanzienlijk deel van de huisraad en veel dierbare bezittingen gespaard gebleven en is er een aanzienlijk schadebedrag voor de verzekering voorkomen. Van die samenwerking, saamhorigheid en goede sociale contacten die ergens toe leiden, daar raak ik nou van onder de indruk.

Mijn ondertekening liegt er niet om, ik ben via vele wegen te bereiken en altijd in voor een goed gesprek...

Met vriendelijke groeten,
Olof de Bekker
Brigadier | Wijkagent
Sint-Michielsgestel West | Gemonde | Halder
Nationale Politie | Eenheid Oost-Brabant | Basisteam Meierij

Postbus 90163, 5200 MA 's-Hertogenbosch
T geen spoed 0900-8844 | spoed 112
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
twitter @WijkAg_StMGwest
facebook zoekwoorden: Politie Schijndel Sint-Oedenrode Sint-Michielsgestel